Neye göre tercih yapmalıyım?
YKS bir sıralama sınavı olduğu için Lisans ya da Önlisans tercihlerinde başarı sırasını mutlaka kullanmalıyız. Başarı sırasına göre tercihlerimizi oluştururken birden fazla bakış açıyla listemizi şekillendirmeye çalışmalıyız. Bunlar; sınava başvuran aday sayısı, sınavın bir önceki yıla göre kolay ya da zor olması, ekonomik zorluklar, adayların tercih yönelimlerinin farklılaşması vb. birçok kriteri göz önüne almalıyız. Tercih yelpazemizi yukarıda saydığım kriterleri göz önüne alarak bu yıl biraz daha geniş tutmakta yarar olacaktır.
Bu nedenle tercih listemizi oluştururken ilk birkaç tercihimize (bölüm başarı sırası barajı olmayan bölümler için) kendi sıralamamızdan 50 bin, 100 bin veya 200 bin öndeki başarı sıralamasındaki bölümlerden tercih listemize eklemeler yapabiliriz. Daha sonra kendi başarı sıramızın 10 bin üstü ve 30 bin altında olan başarı sıralaması olan bölümlerden listemize eklemeler yapmalıyız, daha sonra ise kendi başarı sıralamamızdan 50 bin-100 bin gerideki başarı sıralamasında yer alan bölümlerden de ekleyerek güvenli bir tercih listesi oluşturmalıyız.
Başarı sıralamam geçen yıla göre çok düşük bu yıl üniversiteye yerleşebilir miyim?
Bu yıl baraj kaldırıldı, YKS’ye rekor başvuru gerçekleşti. Sınav da önceki yıla göre kolay olunca puanlar arttı, başarı sıraları düştü. Bu yıl üniversitelerin toplam kontenjanın 1 milyon civarında olması her 3 adaydan 1’nin üniversiteye gireceğini işaret etmektedir. Uzmanlarımız tarafından; Ekonomik kaygılar nedeniyle pek çok öğrencinin kendi şehrinde okuyacağı ve devlet üniversitelerine yöneleceği tahmin ediliyor.
Bu yıl barajların kaldırılması ile birlikte sınav kaygısı ve buna benzeyen birçok nedenden dolayı beklentisinin altında sıralamaya sahip aday öğrenciler için; Vakıf Üniversitelerinin ücretli, %25 ve %50 indirimli kontenjanları onlar için bir fırsat yılı olduğunu gösteriyor.
Beykent Üniversitesi Eğitim Koordinatörü Celalettin Macun aday öğrencilere “tercih listenizi oluştururken ilk birkaç tercihinize (bölüm başarı sırası barajı olmayan bölümler için) kendi sıralamanızdan 50 bin, 100 bin veya 200 bin öndeki başarı sıralamasındaki bölümlerden eklemeler yapabilirsiniz. Sonraki tercihlerinizde kendi başarı sıranızın 10 bin üstü ve 30 bin altında olan başarı sıralaması olan bölümlerden listenizde yer vermelisiniz. Başarı sıralamanızdan 50 bin-100 bin gerideki başarı sıralamasında yer alan bölümlerden de ekleyerek güvenli bir tercih listesi oluşturmalısınız.” dedi.
Puan Türlerine göre sıralamam bir milyonun üzerinde. Üniversiteye yerleşme olasılığım nedir?
Beykent Üniversitesi Öğrenci Dekanı Serhat Butur “Devlet üniversitelerinde bulunan lisans ve ön lisans kontenjanlarının önceki yıllara göre doluluk oranlarında önemli bir farklılık gözlenmemesi nedeniyle 2021 yılına göre 2022 yılı puanlarının yükselmesi ve sıralamalarının iyileşmesi beklenmektedir.
Ekonomik kaygılar nedeniyle vakıf üniversitesi tercih edecek adaylar üniversitelerin tercih burslarını ve yerleşke konumlarını göz önünde bulunduracaktır. Dolayısıyla vakıf üniversitelerinin doluluk oranlarında geçen yıllara göre çok daha fazla değişmeler olacaktır.
Özellikle Anadolu’daki şehirlerden İstanbul gibi büyük şehirlere gelecek öğrencilerin yaşadıkları illerdeki devlet üniversitelerini tercih etme oranları artacaktır. Buna benzeyen birçok parametre dikkate alındığında sıralaması bir milyonun üzerinde olan aday öğrencilerin Vakıf üniversitelerinin bazı lisans ve önlisans bölümlerine yerleşmeleri için fırsat yılı olduğunu” belirtti.