Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Finans tezli/tezsiz yüksek lisans programı zengin bir öğretim üyesi kadrosuna sahip olup finans alanında belirli bir yetkinliğe sahip, analitik düşünebilen ve finansal olarak giderek artan küreselleşme ortamına uyum sağlayabilecek uzmanlar yetiştirmektir.
Temel Program Kazanımları
- İşletmenin risk analizini yapabilir ve bunun için gerekli önlemleri alır. Finans alanındaki temel bilgi, kavram ve teorileri edinir.
- İşletmelerdeki finans süreçleri konusunda bilgi sahibi olur ve sorunların tespiti ve atılacak adımlar konusunda analitik bir öngörü kazanır.
- Çeşitli projelerin finansal boyutu konusunda kapsamlı çözümleme ve raporlama yaparak yapılabilirliğini ortaya koyar.
- İşletme bütçesinin oluşturulması, takibi ve değerlendirilmesi konusunda yetkinlik kazanır.
- Güncel finans araçlarının kullanımına dair bilgi ve strateji sahibi olur.
- Klasik ve modern finans kuramları ışığında stratejik yönetim anlayışına katkı sunar.
- Akademik ve sektörel ortamlarda tespit, argüman ve öngörü üretebilecek düzeyde teorik ve pratik finansal uzmanlığa sahip olur.
- Finansa alanında yaygın olan bilgi teknolojilerini kullanma ve içerik olarak kişiselleştirebilme yetisi kazanır.
- Teorik ve pratik olarak toplumsal fayda anlayışını finans disiplini bağlamında pekiştirir.
- Finans disiplininin bilimsel konumunu kavrar ve akademik olarak disiplinler arası çalışma yapabilecek bakış açısı kazanır.
Mezunların İstihdam Profilleri
Program mezunları, sağlam bir ulusal ve uluslararası finans bilgisine sahip olarak teorik bilgileri uygulamaya aktarabilen ve küresel ticaret süreçleri ile uluslararası ekonomi ve finans boyutları arasındaki etkileşimi kavrayabilecek ve çeşitli öngörüler üretebilecek nitelikte uzmanlaşacaklardır. Ayrıca, günümüzün küresel ekonomik araçlarını yönetebilecek, kısa vadeli ve uzun vadeli borçlanma araçları, hisse senetleri ve finansal türev araçları gibi enstrümanları kullanabilir ve yönetebilir hale geleceklerdir.
Üst Derece Programlarına Geçiş
- Tezli programlardan mezun olunması durumunda sekizinci düzey programlara başvurabilir.
- Tezsiz programlardan mezun olunması durumunda 20.04.2016 tarihli YÖK Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre doktora eğitimine devam etme şansı bulunmamaktadır.