Program Profili (Programın Amacı, Programın Yapısı, Yöneldiği Alanlar, Bölüm Olanakları)
Bilgisayar Mühendisliği Doktora programının amacı; üniversiteler için akademik kadro oluşturmak, öğrencileri bilim ve teknikteki çağdaş yeni buluşlarla donatmak, öğrencilere serbest araştırma yapabilmeleri için gereken alt yapıyı vererek onları endüstri-üniversite iş birliğine hazırlamak, yenilenerek gelişen teknolojileri dikkate alırken bilgisayar mühendisliğince talep edilen bilimsel araştırmaları yapmaktır. Ayrıca; ülkemiz sanayisi ve ekonomisini geliştirmek ve bununla ilgili ortaya çıkmakta olan problemlerin bilgisayarların yaratabileceği katma değer ile verimli çözümü için bilimsel modeller ve karar verme süreçleri önermek ve modelleyerek geliştirmektir.
Türkiye ve dünyada değişen ve gelişen ihtiyaçlara uygun olarak;
- Bilgisayar mühendisliği alanında akademik görüş katmak; araştırma, bilimsel yayın konusunda tecrübe kazandırmak.
- Bilgisayar mühendisliği alanında bilgi, birikim, deneyim ve disiplinin kazandırılarak bu kazanımların uygulanabilmesine imkân sağlanması.
- Analitik ve sistematik düşünme yeteneklerini, bilim, matematik ve mühendislik kavramlarıyla birleştirerek başarılı bir iş kariyeri elde etmelerinin sağlanması.
- Bilgisayar mühendisliği alanında akademisyen yetiştirilmesine yardımcı olmak.
- Değişen ve gelişen dünyaya ayak uydurabilmek için yaşam boyu eğitimi benimsemelerinin sağlanması.
- Yaptığı akademik çalışmaları ulusal ve/veya uluslararası ortamlarda sunulabilmelerinin sağlanması
- Profesyonel hayatta etik, kültürel ve çevresel değerlere duyarlı olmalarının sağlanması
Program temel olarak teknolojinin gelişimini takip ederek yazılım geliştirme metodolojileri, yapay zeka, veri madenciliği, bilgisayar grafikleri, makine öğrenmesi, bilgisayar ağları ve güvenliği ve bilgisayarla görü konularına yönelmektedir.
Öğrencilere ders öncesi ve sonrasında kendi kendilerine ve/veya grup halinde çalışma imkânı sağlanmaktadır. Üniversite bünyesinde verilen hizmetler kapsamında abone veri tabanlarından ve kütüphanelerden yararlanma fırsatı sunulmakta, böylece akademik çalışmalara destek verilmektedir. Yüksek lisans öğrencilerinin halihazırda çalıştıkları işletmelerde yaşadıkları sorunlara yönelik akademik tavsiyelerde bulunulmaktadır.
Öğrencilerin belirli bir konuda rapor ve sunum hazırlamaları sağlanmakta ve böylece bir konunun etkili raporlanması ve sunumunun yapılması konusunda katkı sağlanmaktadır. Derslerde öğrencilerin belirli akademik konularda tartışma yapmaları sağlanarak bilgi düzeylerinin hangi seviyede olduğu tespit edilmekte ve bu konuda iyileştirme yolları önerilmektedir.
Temel Program Kazanımları
Bilgisayar Mühendisliği Doktora Programı mezunları öncelikle üniversitelerde akademisyen olarak çalışabilmesinin yanında, büyük-orta ölçekli kamu kurumları, bankalar, telekom şirketleri ve özel şirketlerin bilgi işlem birimlerinde; sistemlerinin tasarım ve işletilmesinden sorumlu sistem yöneticisi, veri tabanı yöneticisi, ağ yöneticisi, Yazılım ekiplerinde yönetici gibi işlerde ya da kazandığı yetkinlikler ile kendi işlerini şekillendiren birer girişimci veya üst düzey yönetici olarak çalışabilirler. Ayrıca akademik çalışmalarını sürdürebilecekleri uygun Doktora sonrası programlara da kayıt olabilirler.
Bunun yanında;
- Yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, Bilgisayar Mühendisliği problemlerinde kullanabilme becerisine sahiptir.
- Karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisine sahiptir
- Problemlerin incelenmesi için veri toplar, sonuçları analiz eder ve yorumlar.
- Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışır; bireysel sorumluluk alır.
- Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahiptir.
- Etik ilkelerine uygun davranır, mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahiptir; Bilgisayar Mühendisliği uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi sahibidir.
Mezunların İstihdam Profilleri
Bilgisayar Mühendisliği Doktora Programından mezun olan öğrenciler, öncelikle üniversitelerde akademisyen olarak çalışabilmesinin yanında, beyaz eşya üretimi, haberleşme sistemi üretimi, telekomünikasyon sistem operatörleri, İnternet servis sağlayıcıları, savunma sistemleri, otomotiv sektörü vb. çeşitli özel ve kamu kurumu şirketlerinde üst düzey pozisyonlarda görev yapabilmektedir. Yapılan görevler çoğunlukla yazılım, algoritma geliştirme, veri, ses ve video gibi bilgilerin işlenmesi, iletilmesi, algılanması, saklanması, elektronik düzen ve sistemlerin tasarımı, antenler ve elektromanyetik alan ve dalga uygulamaları, yarı iletken elektronik elemanların fiziği üzerinedir.
Yukarıda bahsedilen sektörlerde ilgili faaliyetleri yerine getiren mezunlar, aynı zamanda bu sektörlerde faaliyet gösteren firmalarda yönetici olabilmekte ve hatta bu sektörlerde firma da kurabilmektedirler.
Programı başarıyla bitiren öğrenciler çeşitli üniversitelerde doktora sonrası programlara başvurabilirler.