Program Profili (Programın Amacı, Programın Yapısı, Yöneldiği Alanlar, Bölüm Olanakları)
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Mimarlık Anabilim Dalı Mimarlık Doktora Programının vizyonu öğrencilerin tasarım alanında lisans eğitiminde edindikleri bilgi ve becerileri; yetenekleri ve ilgi alanları doğrultusunda derinleştirmeleri, mimarlıkta kuram ve meslek pratiği arasındaki interaktif ilişkiyi kurarak; kuramsal bilginin uygulama alanına ilişkin bilgiye dönüştürebilmelerini amaçlamaktadır. Bunun yanı sıra mimari tasarım, mimari kuram ve eleştiri, çevre ve kent alanındaki konuların farklı bakış açılarından irdelenmesi, mimarlık disipliniyle ilişkili çeşitli yaklaşım, yöntem, teknikleri kullanarak özgün araştırmaların gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Program kapsamında mimari tasarımda çağdaş kuram ve stratejiler; üretken sistemler, çağdaş yaklaşımlar, koruma/yenileme/dönüşüm ve konut ve enerji politikaları, bölgesel/yerel/iklimsel stratejiler araştırılmaktadır.
Temel Program Kazanımları
- Akademik bir araştırmayı eleştirel bir düşünce ile yorumlar, karşıt görüşleri değerlendirir.
- Bilimsel yöntem ve teknolojileri kullanarak önermeyi sınar.
- Mimarlık sorunlarını bilimsel olarak ortaya koyar, sorunlara uzman bir tavır ve yaratıcı bir düşünce sistematiği ile çözüm üretir.
- Araştırma ve yayın alanında doğru bilimsel norm ve standartları kullanarak özgün bilimsel araştırma konusu önerir, araştırmanın çatkısını kurar, planlar, yürütür, sonuçlandırır ve sonucu bilimsel rapor haline getirir.
- Tezini ve tezden ürettiği özgün çalışmaları akademik ortamda sunar, savunur, eleştriler doğrultusunda çözüm önerileri geliştirir ve mimarlık konusunda bilgi üretir.
- Araştırma konularında mevcut, güncel ulusal ve uluslararası bilimsel bilgiye ulaşır, etkin sözlü ve yazılı iletişim kurar, grup ve bireysel araştırma etiğini, disiplinini ve kültürünü edinir.
- Farklı disiplinlerle ilişki içinde araştırma, analiz ve yorum yapabilme becerisi kazanır.
Mezunların İstihdam Profilleri
Mimarlık doktora programını tamamlayan mezunlar genellikle akademik kariyerlerine devam ederek üniversitelerin öğretim kadrolarında görev almaktadırlar. Bunun yanı sıra, kamu kuruluşlarında görev alma, serbest mimar olarak çalışma, mimari bir büroda proje mimarı olarak görev alma, şantiyede şantiye mimarı olarak çalışma, yapı denetim firmalarında veya danışmanlık hizmeti veren kuruluşlarda çalışma gibi birbirinden farklı seçenekler mevcuttur.
Üst Derece Programlara Geçiş
İlgili alanlarda Doktora Sonrası programlarına başvurabilir.