Program Profili (Programın Amacı, Programın Yapısı, Yöneldiği Alanlar, Bölüm Olanakları)
Programın normal öğrenim süresi sekiz, azami tamamlama süresi on iki yarıyıldır. Medya ve İletişim Sistemleri Doktora Programı, sosyoloji, hukuk, felsefe, siyaset, sosyal psikoloji, pazarlama, yeni medya, reklamcılık, halkla ilişkiler, gazetecilik ve bilişim teknolojileri gibi farklı bilim dalları ile ilişkili bir çalışma alanıdır. Bu bağlamda, programa katılan doktor adayları, programda yer alan derslerde iletişim ve medya çalışmalarının niteliğini gözeten ve geliştiren çalışmalar yapmaları yolunda teşvik edilmektedir.
Programın mezunları;
1. İletişim Bilimlerindeki köklü ve çağdaş düşünce geleneklerini, metodolojileri yakından inceleyerek bu konulardaki bilgilerini geliştirerek derinleştirir.
2. Karşılaştırmalı ve eleştirel analiz ve değerlendirmelerini, medya ve iletişimin yanı sıra sosyoloji, siyaset, sosyal psikoloji, pazarlama, reklamcılık, bilişim teknolojileri gibi alanların teorik ve metodolojik birikiminden faydalanarak yapar.
3. Bilimsel literatür yardımı ile dünyada ve Türkiye’de alanındaki bilimsel gelişmeleri takip eder, bilgi birikimini günceller, edindiği farklı düzeydeki bilgileri derleyerek etkin bir anlatım ve dil becerileriyle ifade edebilir.
4. Günümüz medya ve iletişim alanı ile alakalı sorunlara yönelik olarak yapmış olduğu analizleri ve edinmiş olduğu bilimsel verileri kullanarak çözüm yolları arar, farklı yaklaşımlar sunar.
5. Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgilerin oluşmasına katkıda bulunur.
6. Araştırma sürecinde bilimsel ve mesleki etik ilkeler ilişkin farkındalık sahibidir ve bu ilkeleri araştırmalarında gözetir.
7. Alanı ile ilgili bilimsel makale, bildiri gibi yayınlanmış bilimsel etkinlikleri takip edip irdeleyebilir ve gerektiğinde benzer etkinlikleri bireysel veya grup olarak hazırlayarak edindiği bilgiyi uygulamaya geçirebilir.
8. Yeni yöntemler geliştirerek ya da bilinen yöntemleri yeni alanlara uygulayarak bilimsel metotlara yenilik getirebilir.
9. Farklı uluslardan ve farklı bilim dallarından gelen uzmanlarla araştırma ve eğitim işbirlikleri yapabilir. Çalışmalarını uluslararası saygın bilimsel platformlarda sunabilir ve yayımlayabilir.
Medya ve İletişim Çalışmaları doktora derecesi alan mezunlar, uzmanlıklarını öğretim üyesi olarak akademide sürdürebilme olanağını elde ederler. Mezunlar, doktora derecesiyle kazanılmış bu uzmanlık sayesinde akademinin dışında, çeşitli kamu kuruluşlarında, özel kuruluşlarda uzman ve danışman olarak istihdam edilebilirler.
Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi bir krediden ve bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için ise program en az kırk iki kredilik 14 ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur.