Programın normal öğrenim süresi sekiz, azami tamamlama süresi on iki yarıyıldır. Medya ve İletişim Sistemleri Doktora Programı, sosyoloji, hukuk, felsefe, siyaset, sosyal psikoloji, pazarlama, yeni medya, reklamcılık, halkla ilişkiler, gazetecilik ve bilişim teknolojileri gibi farklı bilim dalları ile ilişkili bir çalışma alanıdır. Bu bağlamda, programa katılan doktor adayları, programda yer alan derslerde iletişim ve medya çalışmalarının niteliğini gözeten ve geliştiren çalışmalar yapmaları yolunda teşvik edilmektedir.
Programa başvurabilmek için adayların tezli yüksek lisans programı mezunu olmaları veya 06/02/2013 tarihinden önce bir tezsiz yüksek lisans programına kayıt olup mezun olmuş olmaları gerekmektedir. Ayrıca lisans derecesiyle başvuru yapabilmek için 4,00 üzerinden en az 3,00 veya muadili lisans mezuniyet not ortalamasına sahip olmaları gerekir.
Programa yüksek lisans derecesiyle başvuracak adayların ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)’ndan, SÖZEL puan türünde en az 55, lisans diplomasıyla başvuracak adayların ise en az 80 standart puana veya Graduate Record Examination (GRE) ve Graduate Management Admission Test (GMAT) sınavlarından birine ait eşdeğeri puana sahip olmaları gerekir. Doktora programına öğrenci kabulünde anadilleri dışında Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından en az 55 puan veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puan muadili bir puan alınması zorunludur.
Medya ve İletişim Doktora Programının kabul değerlendirmesi, ALES puanının %60’ının, Yabancı Dil Puanının %20’sinin, Yüksek Lisans Not ortalamasının %10’unun ve Mülakat notunun %10’unun hesap edilerek toplanmasıyla oluşacak sıralamaya göre en üst sıradan başlayarak ilgili program kontenjanı kadar asil ve yedek öğrenci alınması şeklindedir.
Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi bir krediden ve bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için ise program en az kırk iki kredilik 14 ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur.