Program Profili (Programın Amacı, Programın Yapısı, Yöneldiği Alanlar, Bölüm Olanakları)
Beykent Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalında, kadroları sosyoloji bölümlerinde bulunan disiplinin farklı alanlarından 2’si profesör, 2’si doçent ve 6’sı doktor öğretim üyesi olmak üzere toplam 10 öğretim üyesi görev yapmaktadır. Bu kadro haricinde kadrosu diğer anabilim dallarında olup sosyoloji orijinli öğretim üyeleri de ihtiyaç halinde programda ders verebilmektedir.
Doktora programının normal öğrenim süresi sekiz, azami tamamlama süresi on iki yarıyıldır. Sosyoloji doktora programı ileri araştırma teknikleri, sosyal ve sosyolojik teori ile toplumsal yapı ve değişme analizi kapsamında “genel sosyoloji ve metodoloji” odaklı bir eğitim vermektedir.
Programda öğrencilerin toplamda 240 AKTS’lik 7 dersten, seminer dersinden, yeterlik sınavından ve tezden başarılı olmaları gerekmektedir. Dersler Taksim Yerleşkesinde yapılmakta olup zengin içerikli kütüphane, kablosuz ağ bağlantısı, ders çalışma ve dinlenme alanları ile metro, otobüs ve füniküler gibi İstanbul için avantajlı bir ulaşım altyapısı bulunmaktadır.
Temel Program Kazanımları
- Sosyal bilimlerdeki köklü ve çağdaş düşünce geleneklerini, metodolojileri yakından inceleyerek bu konulardaki bilgilerini geliştirerek derinleştirir.
- Karşılaştırmalı ve eleştirel analiz ve değerlendirmelerini, sosyolojinin yanı sıra antropoloji, psikoloji, felsefe gibi sosyal bilimlerin teorik ve metodolojik birikiminden faydalanarak yapar.
- Sosyal teori, toplumsal yapı, çağdaş araştırma teknikleri hakkında ileri düzeyde bilgi sahibi olur.
- Günümüz sosyolojik sorunlara yönelik olarak yapmış olduğu analizleri ve edinmiş olduğu bilimsel verileri kullanarak çözüm yolları arar, farklı yaklaşımlar sunar.
- Farklı sosyolojik olgu ve gerçeklikleri, bunlarla ilintili olarak ileri sürülmüş kuramsal yaklaşım ve çözümlerle ilişkilendirerek değerlendirir.
- Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgilerin oluşmasına katkıda bulunur.
- Sosyal Bilimler alanında disiplinler arası etkileşimi kavrar ve kullanır.
- Toplumsal araştırma sürecinde bilimsel ve mesleki etik ilkeler ilişkin farkındalık sahibidir ve bu ilkeleri araştırmalarında gözetir.
- Toplumsal yaşamın farklı alanlarına ilişkin sorunların çözümüne yardımcı olacak bilimsel araştırmalarda bireysel olarak bağımsız çalışır veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
Mezunların İstihdam Profilleri
Sosyoloji doktora derecesi alan mezunlar, uzmanlıklarını öğretim üyesi olarak akademide sürdürebilme olanağını elde ederler. Mezunlar, doktora derecesiyle kazanılmış bu uzmanlık sayesinde akademinin dışında, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında, bakanlıklarda, araştırma merkezleri ve düşünce kuruluşlarında ve özel sektörde nitelikli uzman ve araştırmacı gereksinimini karşılayabileceklerdir.
Üst Derece Programlara Geçiş
İlgili alanlarda Doktora Sonrası programlarına başvurabilir.