Program Profili (Programın amacı, Programın yapısı, Yöneldiği alanlar, Bölüm olanakları)
İktisat Yüksek Lisans Programının temel amacı, bu programdan mezun olacak iktisatçıların günümüz iktisadi kurumlarına (kamu veya özel sektör) donanımlı olarak katılmalarının sağlanmasıdır. Ayrıca, programın diğer amacı mezunlarının iktisat politikası alanındaki akademik çalışmaları küresel koşullara uygun bir uzmanlıkla ileri götürecek bir eğitim almalarının sağlanmasıdır.
Tezli İktisat Yüksek Lisans Programı süresince, ilk yıl çağdaş Mikro ve Makro analiz, Sosyal Bilimler için Araştırma Yöntemleri alanlarındaki derslerin yanı sıra İktisatçılar için Yüksek Lisans Seminer dersi yer almaktadır. İkinci yılda ise öğrenciler tezlerini hazırlamaktadırlar.
İktisat Yüksek Lisans Programının yöneldiği alanlar; Sosyal Bilimlerle ilgili akademik alanlarda eğitmen ve araştırmacı ihtiyacının karşılanması, ekonomi ve politika disiplinlerinin yoğun etkileşim içinde bulunduğu kamu kurumlarında görev alacak mezunların yetiştirilmesi, İktisat politikalarının geliştirilmesinde önem taşıyan kurumlarda politika hedef ve sonuçları ile etkileşim içinde bulunan İktisat teorilerinin etkileşimine yönelik disiplinler arası yaklaşıma sahip araştırmacıların geliştirilmesidir.
İktisat Yüksek Lisans Programının dersleri, İstanbul’un merkezi ve her yerden erişimi kolay bir yer olan Taksim’de verilmektedir. Hem özel sektör hem de akademik tecrübesi olan hocalar tarafından geleneksel İktisat derslerinin yanı sıra güncel ekonomik gelişmelerin ve politikaların da işlendiği dersler öğrencilerin donanımlı olarak mezun olmasına olanak vermektedir. Ayrıca, günümüzde İktisat biliminin çok önemli bir parçası olan araştırma yöntemleri dersleri öğrencilerin hazırladıkları tezlerin bilimsel derinliğini ve akademik değerini artırmaktadır. Böylelikle, öğrenciler hem araştırma yapma olanağı bulurken hem de bu araştırmaları destekleyen bilimsel yöntemleri kazanarak mezun olmaktadırlar.
Temel Program Kazanımları
İktisat Yüksek Lisans Programından mezun olan öğrencilerin elde edeceği kazanımlar aşağıdaki gibidir:
1. İktisadi sorunların mikro ve makro ekonomik analiz yoluyla bilimsel olarak tanımlanması ve çözümleme yeteneğini kazanırlar.
2. İktisadi temel bilgiler, iktisat politikalarının tarihi çerçevesinin incelenmesi konusunda yetkin olurlar.
3. Sosyal Bilimler metodoloji ve araştırma yöntemlerini kullanarak analiz tekniklerinin uygulanması gerçekleştirirler.
4. İktisatla ilgili alınacak seçmeli dersler yoluyla teorik bilgilerin iş dünyasındaki izdüşümlerinin kavrarlar.
5. Tez/proje kapsamında seçilen konu çerçevesinde detaylı analiz ve araştırma yöntemlerinin iktisadi alanda uygulamasını yaparlar.
6. Farklı altyapılardan gelen öğrencilerin ekonomi biliminde kullanılan araştırmaları anlama, kullanma ve yorumlama yetileri genişler.
7. Program kapsamında güncel ekonomik sorunları analiz ederken ekonomi kuramları ve kavramlarını yetkin ve özgün bir şekilde kullanma becerisi edinirler.
Mezunların İstihdam Profilleri
Program mezunları ilgili kamu kuruluşlarında, üniversitelerin iktisat bölümlerinde ve özel sektörün ilgili bölümlerinde istihdam edilmektedir. Bu Programda yüksek lisans yapmış olmak birçok işletme, kamu ve özel kuruluş ve bankalar için tercih nedeni olarak kabul edilmektedir.
Üst Derece Programlarına Geçiş
- Tezli programlardan mezun olunması durumunda sekizinci düzey programlara başvurabilir.
- Tezsiz programlardan mezun olunması durumunda 20.04.2016 tarihli YÖK Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre doktora eğitimine devam etme şansı bulunmamaktadır.