Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)
Medya ve İletişim Sistemleri Tezli Yüksek Lisans Programı'nın amacı, iletişim bilimlerine ilişkin güncel ve ileri düzeyde yaklaşımlara, kavramlara hakim olan, bunları bir araştırmada uygulama becerisine sahip olan, aynı zamanda iletişim bilimleri ile diğer bilim alanları arasındaki etkileşimi kavrayarak güncel tartışmaları izleyip değerlendirebilen, özgün bir çalışmayı ya da projeyi bağımsız bir şekilde gerçekleştirerek bilimsel çalışmalara katkıda bulunabilen araştırmacılar yetiştirmektir. Bu programın bir diğer amacı ise özgün çalışmalara imza atıp, var olan çalışmalara yeni yorumlar getirip ürettiği yeni bilgileri ulusal ve uluslararası yayınlara dönüştürebilme yetisini kazanmış akademisyenler yetiştirmektir. Aynı zamanda bu program yaratıcı ve eleştirel düşünebilen, sorun çözebilme yetisine sahip, alanındaki ulusal ve uluslararası literatürü yakından tanıyan, başka disiplinlerle etkileşiminin yarattığı yeni ve karmaşık fikirleri, tartışmaları çözümleyip değerlendirebilen, bu değerlendirmelerden özgün sonuçlara ulaşabilen geleceğin akademisyenlerini yetiştirmeyi hedefler.
İletişim alanında, dünyanın bütün demokratik toplumlarında olduğu gibi Türkiye’de de nitelikli insan gücüne duyulan ihtiyacın her gün biraz daha artmakta olduğu görülmektedir. Metropollerde gazetecilik, radyo, televizyon, sinema, reklamcılık, halkla ilişkiler, görsel tasarım ve iletişim alanlarında kurum ve kuruluşların sayısı artmaktadır. Bu oranda yerel gazetelerin yanı sıra reklam ve halkla ilişkiler ajanslarının artışı ve yeni medya ortamlarındaki nitelikli iş gücü ihtiyaçlarındaki artış, iletişim bilimlerinin her alanından derslerin mevcut olduğu ve öğrencilere istedikleri konuya ilgi duyup araştırmalarını yapabilme olanağı tanıyan Medya ve İletişim Sistemleri Yüksek Lisans Programı sektöre nitelikli elemanların yetiştirilmesine hizmet etmektedir.
Temel Program Kazanımları
1-Lisansüstü eğitim aldığı medya ve iletişim alanına ilişkin temel kavram ve terimleri, alanın tarihsel gelişimi ve güncel değişimi tanımlayabilir.
2-Alanındaki tarihsel ve güncel olan yaklaşımlara ve bakış açılarına hakim olarak, bu bakış açılarının güçlü ve zayıf yönlerini tartışabilir.
3-Alanındaki temel kuramsal yaklaşımları ve bakış açılarını bilmeli, bu kuramları karşılaştırabilmeli, benzerlik ve farklılıklarını, katkı ve sınırlılıklarını ifade edebilir.
4-Alanının uygulama yönü ile ilgili bilgi sahibi olur, eksiklerinin farkına vararak gidermek için çeşitli yöntem ve araçlar kullanarak giderebilir.
5-Bilimsel literatür yardımı ile dünyada ve Türkiye’de alanındaki bilimsel gelişmeleri takip edebilir, bilgi birikimini güncelleyebilir, edindiği farklı düzeydeki bilgilerini derleyerek etkin bir anlatım ve dil becerileriyle ifade edebilir.
6-Niceliksel ve niteliksel araştırma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur ve alanındaki bilimsel araştırmaları yapmak için araştırma planını oluşturma, analiz yöntemi seçme, veri toplama, yorumlama, rapora dönüştürme ve tartışma beceri ve deneyimine sahip olur.
7-Alanı ile ilgili bilimsel makale, bildiri gibi yayınlanmış bilimsel etkinlikleri takip edip irdeleyebilir ve gerektiğinde benzer etkinlikleri bireysel veya grup olarak hazırlayarak edindiği bilgiyi uygulamaya geçirebilir.
Mezunların İstihdam Profilleri
Medya ve İletişim Sistemleri Yüksek Lisans programından mezun olan öğrenciler, çeşitli kamu kuruluşlarında, özel kuruluşlarda uzman ve danışman olarak istihdam edilebilirler. Mezun öğrenciler reklam ajanslarında, halkla ilişkiler ajanslarında, ulusal ve yerel basın, radyo, televizyon gibi geleneksel medya kuruluşlarının yanı sıra, sosyal medya yöneticisi olarak yeni medya sektöründe görev alabilirler. Akademik kariyerini doktora düzeyinde devam ettirmek isteyen öğrenciler ise, çalışmalarını Üniversite çatısı altında sürdürerek öğretim üyesi olma yolunda ilerlerler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Tezli programlardan mezun olunması durumunda sekizinci düzey programlara başvurabilir.