Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)
Program, hedefleri bakımından iki boyuta odaklanmaktadır: İlk olarak sosyolojik bakış ve araştırma için gereken temel kuramsal ve araştırma yöntemlerini kazandırmak, ikinci olarak da sosyolojinin klasik çalışma alanları yanında günümüzde yaşanan değişimlere koşut olarak daha fazla araştırmaya dolayısıyla uzmana ihtiyaç duyulan çevre, göç, sağlık, toplumsal cinsiyet, toplumsal bellek gibi alanlarda uzmanlaşma sağlamaktır.
Temel Program Kazanımları
- Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, sosyoloji alanında uzmanlık düzeyinde güncel bilgilere sahiptir, bunları geliştirir ve derinleştirir.
- Sosyoloji alanının tarihsel gelişim ve değişim süreçlerine ilişkin analitik/ileri düzeyde kuramsal ve uygulamalı yetkinlik sahibi olur.
- Sosyoloji alanının bilimsel yöntemleri ışığında araştırma faaliyetlerinde bulunur.
- Türkiye'nin toplumsal yapısını ve bu yapıdaki değişimleri, yerel, ulusal ve küresel ölçekte, analiz eder, değerlendirir ve yorumlar.
- Sosyoloji alanında ve disiplinler arasındaki çalışmalarda kullanılan nicel-nitel araştırma yöntem ve tekniklerini, kuramsal ve ampirik bilimsel araştırmalarında kullanır.
- Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgilerin oluşmasına katkıda bulunur.
- Sosyal Bilimler alanında disiplinler arası etkileşimi kavrar ve kullanır.
- Sosyoloji alanıyla ilgili bilgilerin kullanılması sürecinde bilimsel ve mesleki etik ilkeleri bilir ve gözetir.
- Toplumsal yaşamın farklı alanlarına ilişkin sorunların çözümüne yardımcı olacak bilimsel araştırmalarda bireysel olarak bağımsız çalışır veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
- Sosyal bilimler kökenli ancak sosyoloji alanı dışında lisans eğitimi almış olanlara içinde bulundukları toplumu okuma imkanı, farklı bir perspektiften bakmak isteyen profesyonellere entelektüel bir birikim, derinleştirilmiş bilgi, kültürel sermaye ve geniş bir bakış açısı sağlar.
Mezunların İstihdam Profilleri
Program mezunları, almış oldukları kuramsal ve yöntem bilimsel eğitim neticesinde edindikleri birikimle, ulusal ve uluslararası kuruluşlar; kamu kuruluşları, sivil toplum örgütleri, araştırma merkezleri, medya kuruluşları, özel sektörün çeşitli alanları gibi geniş bir pek çok iş olanağını değerlendirebilirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Tezli programlardan mezun olunması durumunda sekizinci düzey programlara başvurabilir.
Tezsiz programlardan mezun olunması durumunda 20.04.2016 tarihli YÖK Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre doktora eğitimine devam etme şansı bulunmamaktadır.